Om de eerste koffiemachines in de geschiedenis te bedienen, moest je een echte machinist zijn. Een stokervergunning was nodig om druk, temperatuur en stoom te controleren en explosies te voorkomen.
Wat voor ons vandaag normaal lijkt, zoals het kunnen drinken van een goede espresso aan de bar en het ook thuis kunnen bereiden, is in feite het resultaat van de technologische en designrevolutie die plaatsvond in de 20e eeuw en nog steeds voortduurt.
De evolutie van koffiemachines speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de Italiaanse industriële vormgeving. De innovatie op dit gebied heeft geleid tot vermindering van de tijd die nodig is om koffie te bereiden, verbetering van de kwaliteit van de koffie in het kopje, vermindering van de ruimte die de machines innemen, verbetering van de esthetiek en de materialen en een gemakkelijker gebruik.
De eerste espressomachine werd in 1901 gemaakt door de Milanese ingenieur Luigi Bezzera. Deze machine is verticaal, zeer omvangrijk en loopt op stoom. Desiderio Pavoni verwierf het octrooi en produceerde in 1905 de eerste espressomachine op industriële schaal: De Ideale Pavoni.
Hij wordt gebruikt in openbare koffiebars om snel koffie te zetten, en de machines die daaruit voortkomen zijn allemaal cilindrisch van vorm en gemaakt van koper, brons en messing, meestal in Art Nouveau-stijl.
Veel Italiaanse bedrijven beginnen met onderzoek en innovaties op dit gebied.
In 1948 werd het stoomsysteem vervangen door het druksysteem, dankzij de intuïtie van Achille Gaggia. Dit resulteert in een meer geconcentreerde, aromatische koffie met een dichte en compacte crema. Dit is precies de beroemde Italiaanse espresso.
Tussen de jaren 40 en 50 bereikte de productie van espressomachines industriële proporties.
In 1949 ontwierp architect Giò Ponti voor La Pavoni de eerste machine met een horizontale ketel. In deze jaren ontstond de figuur van barman, die de hefboommachines op de toonbank met enige kracht moest kunnen manoeuvreren.
In de jaren zestig wordt de elektrovolumetrische pomp geïntroduceerd, die met een kleine hendel de juiste druk voor een romige espresso bereikt: de kracht van de barman is niet langer nodig om de machine te bedienen en de figuur van barista, zoals we die nu kennen, is geboren.
In dezelfde jaren werden ook innovaties in materialen doorgevoerd: roestvrij staal, aluminium en kunststof werden geïntroduceerd voor de constructie van de behuizing. Dit maakt het gebruik van verschillende kleuren mogelijk, in Pop Art stijl.
Moderne koffiemachines zijn objecten van geavanceerde technologie die verschillen in type bediening: zuigermachines (met hefboom of automatisch), machines met (halfautomatische of automatische) koffie-afgifte, elektronische machines en superautomatische machines. Laatstgenoemde minimaliseren het werk van de operator bij het malen, doseren, compact maken en bereiden van de koffie.
Vandaag kunnen we onze favoriete koffie- en melkdrank thuis bereiden met enkele eenvoudige handelingen.
BCC01 - Automatische koffiemachine waarmee je met één druk op de knop tot zeven koffiedranken kunt bereiden uit bonen van je favoriete melange.